ZGRADIMO MAKETO: Pa začnimo!

V zadnjem delu naše trilogije o gradnji maketi, pa je čas, da zavihamo rokave. Do zdaj smo z dobrim načrtovanjem, pripravili vse potrebno za gradnjo. Imamo prostor, pravo merilo in pred sabo skico želene makete. Zdaj pa je čas za gradnjo.

V naslednjih odstavkih, smo zato spisali materiale in postopke, ki jih moramo upoštevati pri gradnji svoje prve makete, da na koncu dobimo izdelek, ki nam bo v ponos in ob katerem bomo vedno občutili veselje.

Tirni material

Proizvajalci modelnih železnic in opreme ponujajo v svojih katalogih poleg modelov še svoj tirni material. Ponudba je zadovoljiva za vse od začetnikov, ki se šele spoznavajo z železnico, do tistih zahtevnejših modelarjev, ki že obvladujejo modeliranje in trg miniaturnih železnic.

Pomembno je, da se pred gradnjo makete odločite za ustreznega proizvajalca in vrsto tirnic s katerimi boste gradili. Izbira in ponudba je velika.

Nasvet: Pred gradnjo si zagotovite dovolj tirnega materiala, ki naj vsebuje vse tirne elemente. Med seboj nikoli ne mešajte tirnic različnih proizvajalcev in različnih mer. Prav tako ne uporabite tirnega materiala, ki je bil že vgrajen na prejšnji maketi in je starejšega datuma ali celo poškodovan!

Obstoječ načrt iz papirja prenesite na svojo podlago.

Najprej prerišite svojo tirno shemo. Pri risanju tirnega načrta na desko točno označite, kje boste kasneje postavili postajne perone, postaje in vse ostale objekte. Ne pozabite na kurilnice, delavnice, skladišča, vodne stolpe itd. Brez takšnih objektov ni prave makete, saj so sestavni del vsake dobre makete.

Okolica makete

Maketo si težko predstavljamo brez hribov, dolin, mostov, tunelov, usekov, galerij itd. Velikost in mesto, na katerem bodo stali, je potrebno določiti že v načrtu.

Načrt z merami naj bo natančen, da kasneje ne bi prišlo do težav pri gradnji. To je še posebej pomembno pri namestitvi različnih mostov in viaduktov, ki jih je potrebno med gradnjo makete odstraniti.

Tirna podlaga

Lesena podlaga je razlog, da lokomotive pri vožnji po maketi oddajajo čuden pločevinast zvok. Čudni zvoki, ki jih med vožnjo puščajo vlaki, nimajo nič skupnega s pravo železnico. V izogib takšnim težavam morate ustrezno, zvočno izolirati celotno traso proge. Prilepljena plutovinasta podlaga omogoča tiho vožnjo vlakov.

Pritrjevanje tirnega materiala

Preden začnete s pritrjevanjem tirnic, si priskrbite zadostno količino vsega tirnega materiala. Enako velja za zadostno število kovinskih tirnih sponk, plastičnih izolirnih sponk, žebljičkov za pritrjevanje.

Tirnice vedno pritrjujte le z žebljički ali vijaki, ki so ustrezno dolgi in niso predebeli. Prilagojeni morajo biti na velikost luknjic, ki so na pragovih tračnic. Premočni žebljički bodo poškodovali ali močno deformirali pragove.

Izdelave pokrajine

Pri izdelavi pokrajine lahko za gradnjo izbirate med različnimi materiali, kot so stiropor, stirodur, navadna ali pocinkana mreža 2×2 mm ali 3×3 mm, časopisnim papirjem, valovito lepenko, tršimi in mehkejšimi kartoni, različnimi modelarskimi masami, itd. Potrebovali boste še različna lepila in veziva, spenjač, manjše in večje žebljičke, mavec, polnilno montažno peno (purapen), silikonska polnila, nekaj orodja in veliko različnih barv.

Posipi in travnati posipi

Pred lepljenjem travnatih, kot peščenih posipov se odločite, v katerem letnem obdobju želite imeti pokrajino na maketi. Posipi trav so v prav vseh odtenkih iz vseh treh letnih časov in z izbiro posipov ne bo težav.

Zahtevni modelarji lahko izbirajo med vsaj tremi različnimi barvnimi odtenki trav za posamezen letni čas.

Tega delimo še na posamezna obdobja v istem letnem času.

Zgodnje pomladne trave, srednje pomladne in pozno pomladne trave. Za vsako obdobje je več barvnih kombinacij. Enak izbor trav in barvnih kombinacij imate za poletje in jesen.

Nasvet za nanašanje posipov: Travnati posip lepite z belim lepilom za les, ki ste ga razredčili v razmerju 1:3 (lepilo–voda) in nekaj kapljic tekočega čistila za posodo (Prill in podobno). Nanos naj bo enakomeren po vsej površini. Ko se posip posuši (24 h) nadaljujte dodajanje naslednjih trav. Mešanico trave si lahko naredite sproti pred posipanjem.

Voda na maketi

Čeprav prava voda ne sodi na maketo, lahko kljub temu naredite jezero, ribnik, reko, potok, morje itd.

Obstajajo različne metode, najpogostejše pa so razni granulati ter vodni efekti (epoksi) proizvajalcev pokrajine za modelne železnice.

Sedaj pa pustite domišljiji prosto pot. Zgradite si maketo iz vaših sanj, ob kateri boste s prijatelji preživeli veliko veselih ur. Mi pa bomo tudi veseli, če nam bo kdo izmed vas poslal kakšno sliko ali dve, ob kateri nam vedno zaigra srce.

2019-05-12T11:16:46+02:00 09. 05. 2019|