ZGRADIMO MAKETO: Od merila do izbire osnovne plošče

Nekaj časa nazaj smo napisali prvi del, kako se lotiti gradnje svoje lastne makete. Če ga še niste prebrali, ga najdete TUKAJ.

Danes pa bomo načrtovanje in prostor, ki smo ju že opisali, nadgradili z izbiro merila in osnovne plošče ter zakaj je pomembno, da svoje želje in ideje prenesete na papir.

1. Izberite svoje merilo.

Najpogostejši merili sta H0 (1:87) ter N (1:160), čeprav so v zadnjem času pogostejši tudi H0e (1:87) ter TT (1:120) merili. Pri prvih dveh boste imeli največ izbire pri nakupu vagonov, lokomotiv, ter seveda tudi večjo izbiro hišk, figuric in ostalega dekorativnega programa. Tudi ljubitelji miniaturnih železnic se predvsem odločajo za prvi dve merili.

2. Prenesite svoje ideje in želje na papir.

Za lepši videz makete se boste morali marsičemu odreči. Ne tlačite vsega na maketo, ki je premajhna za vse vaše želje. Poskusite posnemati tirno situacijo iz narave.

Pomagate si lahko z starimi ali novimi fotografijami postaj, postajališč, zanimivih odsekov na odprtih progah.

Nasvet: S premišljenim planiranjem vam ostaja možnost, da si maketo kasneje podaljšate, vendar le v primeru, da imate dovolj prostora, ki bi ga kasneje ob dograjevanju makete potrebovali.

3. Izbira osnovne plošče:

Priporočamo vam, da za osnovno ploščo izberete leseno podlago – vezana plošča.
Debelina plošče naj bo vsaj 10 do 20mm. Edine slabosti, ki jo ta podlaga predstavlja so občutljivost na vlago, teža, ter ob večjih maketah tudi ukrivljanje.
Prvega problema se lahko rešimo z različnimi premazi ali sintetičnimi barvami, ukrivljanje pa preprečimo tako, da jo na spodnji strani utrdimo, s satovjem oz. kvadrati 20x20cm ali 30x30xm.

Ob gradnji večje makete, naj bo sestavljena iz več manjših delov/modulov. Posamezne dele sestavite v celoto.

Ko smo izbrali vse materiale, prostor in imamo pred sabo podroben načrt makete, pa se lahko končno lotimo gradnje same makete. A več o tem v našem naslednjem in tudi zadnjem delu trilogije. Govorili bomo o tirnem materialu, okolici makete in vse ostalo, kar moramo vedeti, ko začnemo graditi svojo prvo maketo.

2019-04-25T10:24:48+02:00 25. 04. 2019|