ZGRADIMO MAKETO: Načrtovanje in prostor

Z gradnjo makete želimo obuditi spomin na čas, ko smo z vlakom potovali po domačih ali tujih progah.

Skozi okna vagonov smo občudovali naravo, ki je v nas pustila nepozaben vtis. Ob progi so nas spremljale postaje, peroni in druge gradbene mojstrovine ljudi, ki so dali železnici poseben čar.

Tu so še skrite želje, ki jih morda v mladosti nismo mogli uresničiti zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Kakor koli že, želeli bi podoživeti čarobnost, ki smo jo nekoč doživeli ali pa jo zamudili v mladosti.

Postavitev in gradnja modelne železnice je zabavna, predstavlja kar nekaj izzivov, zahteva veliko ročnih spretnosti, ki jih boste z izgradnjo tudi pridobili, vendar se zlahka naredijo napake. Zato bomo za vas v naslednji 4 prispevkih opisali korak po koraku, kako se tega lotimo in na kaj moramo biti pozorni. V prvem delu, se bomo dotaknili načrtovanja in iskanja prostora.

  1. Načrtovanje je ključnega pomena!

Preden se odločite za izgradnjo makete, je pomembno da razmislite še o nekaterih zadevah. Ne mislimo vas že na začetku prepričati v nekaj, kar ste se že odločili, vendar bi vam vseeno radi prihranil kakšen nesporazum, ki bi ga utegnili imeti. Kot prvo vam bo gradnja makete vzela veliko časa. Veliko časa!

Da bi si prihranili kakšno uro ter nekaj sivih las, si pred samim začetkom vzemite čas za organizacijo. Načrtujte potek del in poskusite predvideti, kaj vse boste potrebovali. Namreč najhuje je, da ste že nekje sredi del, nato pa ugotovite, da vam nekaj manjka oz. da ste pozabili vgraditi kakšen del.

Grajenje makete si zato lahko predstavljate kot sestavljanje ure. Imeti morate vse dele, ter poznati točen vrstni red, saj bo le tako na koncu nastala maketa, ki bo v vašem srcu vžgala iskrico veselja.

  1. Prostor.

Še en segment, ki spada v fazo načrtovanja. Pred začetkom gradnje in izdelave načrta se vprašajte koliko prostora ji lahko namenite in kakšna bo njena velikost. Pa naj bo postavljena v kleti, na podstrešje ali v dnevni sobi.

Maketo načrtujte za prostor, ki ga imate in v katerem bo pozneje stala. Dostopna naj bo vsaj s treh strani. Tako boste imeli možnost neoviranega dostopa do vseh delov makete. S tem bo celotna gradnja lažja in bo potekala brez nepotrebnih zapletov.

Dovolj velik prostor, pa služi še za eno pomembno stvar. Prijatelji. Z dovolj velikim prostorom, boste lahko na ogled makete povabili svoje prijatelje oz. somišljenike, ki ravno tako uživajo v grajenju modelov. Skupaj jo boste lahko dopolnili in nadgradili ter se predvsem družili ob fantastični maketi.

S to mislijo tudi zaključujemo prvi del. Prihodnji teden, pa se bomo lotili izbire osnovne plošče ter kako svoje ideje, ki so se vam rodile med načrtovanje, prenesete na papir.

2019-03-29T13:34:31+01:00 29. 03. 2019|