Zakaj bi se morali otroci več igrati zunaj na ulici?

Smo v dobi, ko je mobitel postal najljubša igrača praktično vsakega otroka (in odraslega). Izgublja se pravi stik na 4 oči, kjer se zgodijo pristni trenutki, ki pripeljejo do smeha, solz in vseh drugih emocij, ki jih vse preveč skrivamo za tehnologijo.

Čeprav smo »povezani« z vsemi socialnimi omrežji in aplikacijami, se vedno več pojavlja fenomen osamljenosti ter odrinjenosti od družbe. Še posebej do izraza pa to pride pri otrocih, ki se še razvijajo in potrebujejo pristni stik, kjer se bodo naučili socialnih veščin, ki jih potrebujejo za uspešno delovanje v svetu.

Zato bi današnji zapis posvetili trem pomembnim faktorjem, ki pozitivno vplivajo za razvoj otroka, ko se le ta igra zunaj na ulici.

GRAJENJE OSEBNOSTI

Prek igre na »ulici« se gradi osebnost. Vsi, ki smo bili tega deležni take igre, smo prek tega dobili veliko lepih trenutkov in seveda tudi kar nekaj malce manj lepih. A prav vsak trenutek je, v nas, dal košček k mozaiku osebnosti.

Naučili smo se komunicirati, postaviti zase in ter kako delovati v družbi. Predvsem pa so to lastnosti, ki jih nujno potrebujemo za uspešno življenje. Namreč, ko je otroštva konec, moramo ta znanja imeti, saj se za telefonom ne moremo večno skrivati. Slej ko prej smo postavljeni na trdna tla, kjer se je veliko težje naučiti vsega tega, kot v otroštvu, prek preproste igre.

POVEZANOST S STARŠI

Igra na ulici pa ne zajema samo otrok, temveč mora vključevati tudi starše. Seveda je to precej manjši, a še vedno nezamenljiv del odraščanja. Prek take igre se vez med starši in otroci poglobi, vzpostavi se večje zaupanje in ustvarijo se lepi spomini, ki jih cenimo celo življenje.

Nenazadnje pa se otroci tako veliko naučijo. Prek igre, staršem pomagajo pri različnih opravilih okoli hiše. Eden izmed mojih najljubši spominov iz otroštva je, ko sem pri svojih 5 letih, v svojem malem tovornjaku, z domače njive »zvozil« ves pridelek. Še danes se tega rad spominjam.

VEČJA SAMOSTOJNOST

Zadnji faktor, ki ti ga ulica zagotovo da, pa je večja samostojnost. Na ulici si sam zase in se moraš »znajti«. To je še ena lastnost, ki ti kasneje v življenju pride zelo prav. In ravno samostojnost oz. pomanjkanje le te, je največja težava današnjih otrok.

Seveda za to niso krivi samo telefoni, temveč so prisotni še drugi faktorji kot npr. veliko več prometa na ulicah ipd. A vendar bi morali otroci večkrat biti sami na ulici in se preprosto igrati, saj bodo le tako, kasneje v življenju, uspešno izpustili mamino krilo.

2019-05-25T12:29:49+02:00 25. 05. 2019|