Kratki nasveti za vzdrževanje modelov lokomotiv

Modelarstvo je izredno lep hobi. Prinaša obilo užitkov in veselja ter spodbuja kreativnost in domišljijo. A za maksimalen užitek je potrebno dobro skrbeti za te modele. V tem prispevku, se bomo bolj specifično dotaknili vzdrževanja in čiščenja modelov Lokomotiv. Le te zahtevajo posebno nego, da ostanejo v odličnem stanju.

Redno čiščenje je izredno pomembno. Vsak model je dobro očistiti na vsakih 30 ur delovanja. Posebna pozornost zahtevajo kolesa. Le ta so konstantno v pogonu in kontaktu s tiri ter so hitro zelo umazana. Za njihovo čiščenje vzemite majhno krtačo, s katero očistite posamezna kolesa ter prostor med vsakim kolesom. Daleč najbolj pomembno pa je, da je pogon vedno čist. V njem se ne smejo nabirati lasje, prah, dlake itd. V primeru, da se vseeno kaj nabere, le to s suho krtačko hitro odstranite in si zagotovite tekoče in dolgotrajno delovanje vašega modela.

Nadalje poskrbite, da so vsi deli dobro »podmazani«. Zato jih skrbno oljite. Le tako bo vaš model brezhibno deloval in ne bo prihajalo do nepotrebnih okvar in dodatnih stroškov. Predlagamo uporabo finomehaničnega olja ter specialne masti različnih proizvajalcev, za razne zobnike ter druge prestavne dele lokomotive. Pomagamo pa vam tudi z dodatnimi nasveti pri samem nanosu. Vse produkte dobite tudi pri nas, nekaj od teh smo našteli spodaj:

  • ROCO 10906 olje
  • ROCO 10905 specialno mast
  • PIKO 56301 olje
  • PIKO 56300 – pripomoček za nanašanje olja na težko dostopna mesta
  • FLEISCHMANN 6599 olje
  • VIESSMANN 6857 finomehanična mast
  • VIESSMANN 6858 finomehanično olje

Poleg samih lokomotiv pa je posebno pozornost potrebno posvečati tudi tirom. Načinov za čiščenje tirov je več. Poznamo krtačke, ki se jih namesti na sama kolesa vagonov in lokomotiv, ki sproti brišejo prah med vožnjo. Nadalje so tu t.i. posebne gobice oz. radirke ter čistilni vagoni, ki imajo na spodnji strani nameščeno gobico. Zaradi tega so obteženi in zelo dobro čistijo. Seveda pa lahko vedno vzamemo navadno suho bombažno krpo in tire dobro obrišemo. Pomembno je, da to delamo redno in skrbno ter s tem zagotavljamo dolgo življenjsko dobro vaših tirov.

Za bolj specifična vprašanja, ki se tičejo menjavo določenih delov lokomotive, pa predlagamo da se obrnete na nas. Zaradi precizne narave lokomotive je včasih potrebna posebna obravnava, ki zahteva posebna orodja. Z navadnimi orodji lahko naredimo več škode kot koristi in zato ni priporočljivo delovati na lastno pest, če tega ne obvladamo.

Torej ob dobrem in pravilnem vzdrževanju ter čiščenju vam bo model služil veliko let in prinesel obilo užitkov ter veselja.

2018-01-05T10:36:09+01:00 04. 01. 2018|