IZGUBLJENA UMETNOST MODELARSTVA

Izgubljena umetnost modelarstva in njegove prednosti

Starejši, se boste najbrž spomnili predmeta Tehnika v osnovni šoli. Pri tem predmetu smo se učili o osnovah modelarstva. Izdelali smo kakšno preprosto jadrnico, mogoče tudi raketo, tisti malo mlajši pa tudi podstavek za mobitel (takrat so bili zelo popularni). Predvsem pa smo se učili o potrpežljivosti, natančnosti in strpnosti.

Tudi tisti malce manj talentirani za ročne spretnosti, so se tekom šolskega leta priučili osnov tehnike in modelarstva. To nam ni koristilo samo za bodoči hobi, temveč tudi za opravila v domači hiši ter njeni okolici. Predvsem pa smo se naučili uporabljati orodje. Preko prakse smo spoznali, kako se z določenim orodjem ravna, kakšne so nevarnosti in dobili tudi že nekaj prakse. Seveda, to ne pomeni, da smo postali mojstri, ampak še vseeno smo dobili toliko znanja, da nam doma ni bilo treba klicati mojstra za vsako desko.

Dandanes je modelarstvo postala izgubljena umetnost. Otroci so nemirni. Nimajo potrpežljivosti ne vztrajnosti ter ne nazadnje tudi ne znanja. Veliko jih sploh ne ve, kaj modelarstvo je. Ne znajo si predstavljati širine in čara, ki ga le to ponuja. Ne vedo, da modelarstvo zajema vse od preprostih podstavkov za mobitel do električnih čolnov, letal in železnic.

Za to v tem prispevku želimo opozoriti na vse prednosti modelarstva. Predvsem tu apeliramo na mlajše, za katere je to resnični neznana umetnost.

  1. Potrpežljivost

Sodobni svet je naravnan na hitrost. Vse se dela s svetlobno hitrostjo ter vsi hočejo določeno stvar takoj. Nihče na nikogar ne čaka in postajamo živčne razvaline. In otroci niso čisto nič drugačni kot mi. Nobene potrpežljivosti, nobenega razumevanja. Modelarstvo pa to zopet prinaša. Namreč, pri njem ne moreš hiteti. Če želiš določen model pravilno izdelati, to zahteva čas in potrpežljivost. Nič se ne da na silo narediti. In potrpežljivost je kljub hitrosti sodobnega sveta, še vedno vrlina. Pomaga pri medosebnih odnosih ter ne nazadnje tudi pri zdravju, saj se ne razburjaš za vsako malenkost.

Đura 643-025 v članku izgubljena umetnost modelarstva
  1. Natančnost

Še ena izgubljena lastnost sodobnih otrok. Vedno bolj se uveljavlja rek, bolje nekaj kot nič. To sicer do neke mere drži, vendar na dolgi rok je natančnost ključnega pomena. Namreč natančen izdelek, kjer so do popolnosti narejene vse malenkosti in podrobnosti, je na koncu ločnica med povprečnim in vrhunskim izdelkom. In to velja za vsa področja življenja.

Potniški vagoni iz naše vitrine v članku izgubljena umetnost modelarstva
  1. Ročne spretnosti

O tem smo že nekaj malega omenili. In kot se to morda čudno sliši, je resnica, da danes osnovnošolski otrok skoraj ne zna zabiti ene deske ali pa priviti enega vijaka. Še pri menjavi žarnic mora skorajda poklicati mojstra. Malce karikiramo, a vendar je res, da so se ročne spretnosti izgubile. Še nekaj let nazaj, so to nadomestili očetje. Z njimi smo prenavljali hišo in popravljali avto. Pošiljali so nas po »papagajke« in »cvikcange«. Mi pa smo vedno prinesli napačno stvar nazaj.  Danes očetje delajo po cele dneve in otroci ne poznajo več osnovnih pojmov kaj šele, da bi sami kaj zamenjali. In modelarstvo je odlična panoga, kjer se naučiš rokovanja z vsem možnim orodjem. Od osnovnih znanj do tistih naprednih. Torej namesto da svojemu otroku na tablico naložite še en program, kjer bo virtualno zabijal deske, ga raje vpišite v modelarski krožek, kjer bo vse to izkusil v resničnosti.

  1. Ustvarjalnost

Se spomnite LEGO KOCK? Sam se jih izredno dobro. Z njimi sem preživel velik del otroštva.  Najboljše pri njih je bilo, da niso imele omejitve. Iz njih si lahko sestavil in ustvaril karkoli. In kot otrok ti domišljije resnično ni manjkalo. Od vesoljskih bitk do morskih pustolovščin in cestnih vragolij. Iz enega seta lego kock, si zgradil lahko vse. Zaposlovale so te ure in ure. V tehnološki dobi tablic, pametnih telefonov in vseh drugih mogočih naprav, pa se tudi to izgublja. Lego kocke so še vedno popularne. A redki so otroci, ki izkoriščajo njihov potencial. Set zgradijo po načrtih in igra se konča. Modelarstvo pa zopet vžge domišljijo. Seveda so v začetkih zasnovani v kit izvedbi, tako da se modelar začetnik čim hitreje znajde. Vendar kasneje so te omejitve zelo majhne. Ustvarite lahko čisto svoj dizajn čolna, vlaka ali letala. Samo prepustite se domišljiji in ustvarjajte.

  1. Iznajdljivost in inovativnost

Zadnjo pozitivno lastnost modelarstva pa najdemo v iznajdljivosti in inovativnosti. Namreč nikoli ne gre vse po načrtih. Velikokrat se je treba prilagoditi situaciji in improvizirati. Ko gradiš model iz nič, bo definitivno prišlo do kakšnih komplikacij. Prvič si boš razbijal glavo kako rešiti težavo, kar naenkrat pa se ti bo posvetilo. Naslednjič bo postopek lažji in rešitev bo prišla hitreje. Vse to se seveda da prenesti tudi na vsakdanje rešitve. Kajti tudi doma se velikokrat kaj pokvari in včasih je treba najti rešitev izven okvirjev. Znanje iz modelarstva pri tem bistveno pomaga, saj te nauči gledati širše in predvsem iskati rešitve izven normalnih okvirjev.

Đure iz naše vitrine v članku izgubljena umetnost modelarstva

Torej DA ali NE za modelarstvo?

Če iščete kvalitetne modele, se lahko obrnete tudi na nas. Specializirani smo predvsem za železnice. Naše Đure so odlični primerki modelarstva in čeprav so zahtevne, prinašajo veliko užitka. Z njimi se učite o delovanju vlakov in lokomotiv ter se ne nazadnje učite o zgodovini slovenskih železnic.

2017-11-30T19:36:52+01:00 30. 11. 2017|