Ali se res več ne znamo družiti?

Živimo v svetu, ki mu vladajo elektronika in družabna omrežja. Ta imajo veliko dobrih lastnosti, a v sebi skrivajo tudi nekaj slabših. Ena izmed njih je zagotovo naša odvisnost, saj marsikdo ne zna živeti življenja brez njih.

Najbrž se sprašujete, zakaj pišemo o tem, kajne? Inspiracija za ta članek so včerajšnje tehnične težave Facebooka in Instagrama, ko do obeh platform ni bilo mogoče dostopati. Seveda je to pri marsikom povzročilo paniko, saj kar naenkrat ni bilo nič kar bi »scrolali« medtem, ko nimamo nič za početi.

Pa je res tako? Ali res ne zmoremo živeti brez tega, da nam vsakih 5 minut pozornost krade ekran?

No, mi se s tem ne strinjamo in smo celo mnenja, da sem ter tja tak izpad celo koristi, saj se tako zopet povežemo z ljudmi okoli sebe. V ospredje pa zopet pride prava socializacija, ki počasi že postaja mit.

Torej, kaj lahko vse delamo, ko imata Facebook in Instagram tehnične težave?

1. Pojdite na izlet z vlakom

Izleti z vlakom so ena izmed najbolj podcenjenih načinov transporta pri nas. Ne samo, da se z njim izognemo prometnim zamaškom, ki so danes že cel dan, temveč z njimi vidimo Slovenijo v vsej svoji lepoti.

Medtem ko se prevozna sredstva na 4 kolesih vozijo po betonskih džunglah, se tiri praviloma vijejo skozi polja, travnike in občasno tudi kakšen gozd. Vse to je pomirjujoče in sproščujoče za naše oči in dušo.

Vsekakor pravi oddih od elektronskega sveta.

2. Preživite popoldan ob družabnih igrah

Namesto da nedeljo preživite zdolgočaseni ob klikanju in »scrolanju«, raje iz zaprašenega kotička omare potegnite družabne igre. Človek ne jezi se, Enka, Activity idr. so igre, ki spodbujajo socialno interakcijo in predvsem predstavljajo pristen človeški stik ter zabavo.

Čeprav vse te igre najdemo na Facebook-u v elektronski obliki, se še vedno ne morejo primerjati s fizično obliko.

Tudi sam imam veliko lepih spominov, ko se je cela družina po nedeljskem kosilu zbrala za mizo in se do večernih ur preprosto družila ob preprostih družabnih igrah, kjer seveda ni manjkalo smeha, dobre volje in predvsem pristnega človeškega stika.

3. Pojdite na sprehod

Svež zrak v pljučih in lepa narava pred očmi. Je še kaj lepšega? Vsi »všečkamo« slike narave na Instagram-u, a ob tem pozabljamo, da nam je le ta v pravi obliki dostopna že z nekaj koraki in preklopili bomo iz stresnega elektronskega sveta zopet v pravi resnični svet, ki je pravi balzam za vse.

Torej, ko bo naslednjič katero izmed socialnih omrežij imelo tehnične težave, ni treba brez idejno postopati po hiši, temveč pojdite ven, se družite z ljudmi in uživajte v življenju. Namreč Facebook in ostala omrežja bodo zagotovo del naših življenj v prihodnosti, medtem ko prijatelji in družina so samo ena in čas z njimi je minljiv.

2019-03-14T12:26:09+01:00 14. 03. 2019|