4 najlepši izleti z vlakom

Izleti z vlakom so ena izmed najlepših izkušenj. Ko mimo tebe drvi narava in ujameš utrinke iz življenj ljudi, se zaveš, kako raznolik je svet in koliko različnih kultur, narodnosti in običajev je na tem svetu.

Več o lepih občutkih ob vožnji z vlakom, smo pisali v tem članku, danes pa vam bomo predstavili štiri najlepša potovanja in poti, po katerih ropotajo in sopihajo železna kolesa. Potovali bomo prek celega sveta in se na koncu ustavili tudi v naši lepi Sloveniji, saj imamo pri nas eno izmed najlepših poti, ki nas pelje skozi idilične pokrajine, vasi in mesta.

A začnimo na začetku…

POTOVANJE ŠT. 1: Oslo-Bergen in 182 tunelov

 

Bergen Railway. Foto/Photo: Rune Fossum & NSB.

Potovanje mimo največje evropske planote Hardangevidd, skozi 182 tunelov, mimo nekaj največjih smučarskih središč ter vse do končne postaje v Bergnu, dela to pot eno izmed najlepših in idiličnih voženj z vlakom.

V Bergnu vas bodo po 7 urah vožnje sprejeli fjordi in pokrajina, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Vsekakor pot, ki jo mora izkusiti vsak ljubitelj vlakov, saj ponuja vse, kar je čarobnega pri teh potovanjih.

POTOVANJE ŠT. 2: Ledeni Express Švica

Glacier Express on the Landwasser Viaduct | © Champer/WikiCommons

Vlak povezuje dve najbolj znani gorski središči v Švici.  Potovanje od Zermatta do St. Moritza vas popelje skozi ikonične švicarske Alpe, kjer boste uživali v idiličnih dolinah, lepih jezerih ter tradicionalnih gorskih vaseh.

A kar je še bolj osupljivo pri tem potovanju je dejstvo, da boste prečkali kar 291 mostov ter šli skozi 91 tunelov. Za piko na i pa velja omeniti še najvišjo točko potovanja, ki vas pričaka na 2044 metrih, kar je tudi svojevrsten občutek.

POTOVANJE ŠT. 3: Transibirska železnica

View from the Trans-Siberian | © yeowatzup/Flickr

 

Seveda ne moremo mimo morda najbolj ikonične železniške proge na svetu. Ta 9288 km dolga pot vas popelje kar čez 8 časovnih pasov in v povprečju traja slabih 7 dni. Med potjo obiščete mesta kot so Novgorod, Irkutsk, Čito, Khabarovsk in še veliko drugih.

Potovanje je primerno za malce večje avanturiste, saj gre vendarle za Rusijo, kjer je vreme neizprosno in se stvari lahko hitro obrnejo proti tebi.

POTOVANJE ŠT. 4: Bohinjska proga

 

Foto: Leon Hmeljak

No, na koncu pa smo prišli na domača tla oz. na domače tire.

Bohinjska proga je definitivno ena izmed najlepših potovanj v Sloveniji. Idilična gorenjska pokrajina, kristalno modre reke in spomini na davni čas, so elementi, ki to progo naredijo ikonično in privlačno.

V njej ne uživajo samo ljubitelji vlakov, temveč vsi, ki obožujemo naravo ter se radi spočijemo ob čudovitih slikah, ki bežijo mimo nas.

2019-02-01T11:23:24+01:00 01. 02. 2019|