4 »Izumrle« otroške igre

Ste kdaj brskali po podstrešju in našli nekaj, kar že več let niste videli? Zagotovo so vas preplavili spomini na otroštvo, otroške igre in prijatelje, s katerimi ste preživeli ure in ure.

Prav vsak človek ima v spominu igro, ki je zaznamovala njegovo otroštvo. Seveda je odvisno od vsakega posameznika, vendar upamo si trditi, da danes težko najdemo nostalgijo in zabavo, ki so jo nekdaj prinašale igre naše mladosti.

Danes bomo zato stopili na pot nostalgije in obiskali 4 legendarne igre, ki so zaznamovale marsikatero otroštvo.

1. »Zemljo krast«

Ena izmed najbolj popularnih »uličnih« iger. Ko še ni bilo računalnikov in mobitelov, smo si vsi otroci »kradli zemljo«. Vse, kar smo potrebovali, je bila preprosta palica in kreda, da smo narisali krog.

Ta preprosta igra nas je zabavala ure in ure. Med njo smo se smejali, kregali, občasno tudi malce stepli, a na koncu smo tako utrjevali naše prijateljstvo, ki je še danes trdno. Vsekakor je bila to igra, ki je zaznamovala veliko otroštev in predvsem nas naučila mnogo lekcij.

Tudi ta igra je danes izumrla, saj je praktično ne pozna noben otrok več, no morda pa obstaja v virtualnosti.

2. Ristanc

Še ena izmed izjemno popularnih otroških iger. Potreboval si kamenček in kredo in večurna igra je bila zagotovljena. Igra pa ni ponujala samo zabave, temveč te je naučila tudi malce spretnosti, saj stati na eni nogi in pobirati kamenček, ni ravno mačji kašelj.

Izmed vseh iger, o katerih danes pišemo, se je ta obdržala do danes. Morda ni več tako popularna, a kvadratke še vedno najdemo ob kakšni osnovni šoli, kjer obstaja še kakšna učiteljica, ki prenaša to igro na otroke. Vsekakor pa ji lahko pripišemo status legendarnosti, saj je bil ključen del odraščanja veliko otrok.

3. »Okamenela baba«

Morda ena izmed najbolj zabavnih in aktivnih otroških iger. Vreščajoče bežanje, medtem, ko te lovi »okamenela baba« je bila čista zabava, ki je obenem skrbela, da smo otroci ostali suhi kot trlice.

Če se jo morda kdo ne spomni, je osnova igra »okamenela baba«, ki lovi druge. Tistega, ki ujame, okameni in mora stati čisto na miru. Drugi otroci ga lahko rešijo tako, da se ga dotaknejo. Igra poteka toliko časa, dokler ne ostane en sam, ki nato postane naslednja »okamenela baba«.

4. JOJO

Jojo ni toliko igra, kot je bila igrača. Lahko bi se mu reklo kar antični fidget spinner. Predstavljal je nujni dodatek vsakega otroka. Od prvih razredov osnovne šole, pa vse tja do 8. razreda je prepričal vse s svojo enostavnostjo in zabavo.

Poznali smo preproste lesene jojote in seveda tiste malce bolj dovršene, ki so se svetili v temi ter imeli razne estetske dodatke. Obstajala so celo tekmovanja, kjer so se najboljši »jojoti« pomerili med seboj v spretnosti in drugih vragolijah.

Danes jojo le redko zasledimo, saj ga otroške trgovina ne prodajajo več. Vseeno nam misel nanj utrne marsikateri lep spomin, ki smo ga preživeli s to legendarno igračo.

Upamo, da smo vam s tem prispevkom obudili kakšen spomin na otroštvo, kjer sta bila v ospredju igra in zabava s prijatelji z najbolj preprostimi stvarmi.

2019-02-15T12:39:40+01:00 15. 02. 2019|