3 prednosti, ki jih prinašajo igrače

Spomnim se, da ko sem bil še v osnovni šoli, je le malokdo imel računalnik. Morda eden ali dva v celotnem razredu. Vsi ostali smo seveda bili ljubosumni, ker smo ga želeli imeti tudi mi. Vendar, če sedaj z bolj odraslo glavo pogledam nazaj, vidim, da je bilo to pravzaprav bolje za nas, kot pa sedaj, ko imajo vsi otroci, že v prvem razredu najzmogljivejši in najmočnejši računalnik. Izgubilo se je druženje na ulicah, igriščih in gozdovih. Vsi samo še sedijo na računalnikih, priklopljeni v svoj virtualni svet.

Potrebno pa se je zavedati, da imajo običajne igrače še vedno veliko vrednost in pozitivno vplivajo na psihosocialni razvoj otrok. Za vas smo zbrali 3 največje prednosti.

1. Razvoj socialnih veščin

Internet, na katerem dandanes preživljamo ogromno časa, imajo eno pomanjkljivost. Namreč popači realnost družbenega obnašanja. Velikokrat smo zavarovani z anonimnostjo in si lahko praktično dovolimo vse. Pri odraslem človeku, ki je že socializiran, to ne naredi bistvene škode, saj še vedno ve, da virtualnost ni resničnost. Pri otrocih, (še posebno mlajših) pa se ta meja hitro zabriše in nastopijo težave pri obnašanju, saj se taki otroci v družbi obnašajo tako kot na internetu. Igra z vrstniki pa te težave odpravi. Še posebno pri najmlajših je pomembno, da se čim več družijo z vrstniki in se samo igrajo. Naj bodo to plišasti medvedki, vlakci ali družabne igre. Bistveno je, da se naučijo, kako družba deluje in kako se odzvati v različnih situacijah.

2. Spodbujanje domišljije in kreativnosti

Se še spomnite, kako ste si gradili bunkerje iz blazin. Ta je potem postal glavno prizorišče vseh pomorskih bitk, vesoljskih odisejad in epskih spopadov. In vse to samo z nekaj rjuhami in blazinami. Danes pa tablice in računalniki nudijo od kompleksnih iger do vizualnih presežkov. In kakšen je odgovor otroka? Meni je dolgčas…. In res je tako. Če si že od ranega otroštva obkrožen s tisočimi dražljaji, te več nič ne gane. Vse ti postane dolgčas, ker resnično ni nič zanimivega. Otroci so brez domišljije in brez kreativnosti. Saj je ne potrebujejo. S klikom na gumb imajo na voljo vse svetove. Zatakne pa se potem v šoli in še kje drugje, ko tega gumba ni več in je potrebno začeti razmišljati s svojo glavo in iskati svoje rešitve. Igranje ima pri tem veliko in pozitivno vlogo. V prejšnjem zapisu smo že omenjali LEGO KOCKE. In še enkrat bi jih radi izpostavili. Z enim setom lego kock, smo se lahko igrali ure in ure. Najprej smo sestavili ladjo in se šli pomorščake. Potem smo to podrli in imeli vesoljsko bitko in nazadnje smo bili dirkači na največjem dirkališču. Domišljije nam ni nikoli zmanjkalo. Danes pa je na voljo veliko več kot le en set lego kock, a otrokom je dolgčas. Zato se morajo otroci igrati in iskati svojo pot in svoje rešitve.

3. Skozi igro vam lahko pomagajo pri opravilih

Ko sem bil majhen, sem imel tovornjak s prikolico. In ta tovornjak je bila najbolj vsestranska igrača, ki sem jo kadarkoli uporabljal. Z njim sem zvozil vse pridelke z vrta, pomagal očetu pri gradnji betonske ograje in z njim gradil gradove iz peska. Bistveno pa je, da sem vse to delal z veseljem. Nihče me ni priganjal ali mi obljubljal nagrade, če bom pomagal. Skozi tovornjak je vse postalo igra. In pomagati pri opravilih, je bila zame največja pustolovščina na svetu. Zato namesto, da otroku že pri petih letih kupite novo tablico, mu rajši podarite zanimivo igračo, ki jo bo lahko uporabljal za pomoč v hiši in okoli nje. Sicer morda to res ne bo velika pomoč, vas bo pa definitivno povezala s svojim otrokom in skupaj boste preživele več časa. Pri tem se vam bodo ustvarili novi spomini in vaša vez bo tudi v kasnejših letih ostala močna.

IGRAČE SO ŠE VEDNO ZAKON

Torej ko se odločate o tem, kaj otroku podariti za rojstni dan. Ne glejte samo tablic, mobitelov ter ostale elektronike. S tem bodo obremenjeni že celotno življenje. Raje jim podarite klasično igračo, ki jim bo koristila na več življenjskih področjih. Od družbene interakcije, do kreativnosti in ne nazadnje delovnih navad. Naj imajo otroci pravo otroštvo s pravimi igračami. Računalnik bo še prehitro prevzel njegov celotni svet.

2017-12-14T15:17:08+01:00 14. 12. 2017|