10 »Odbitih« dejstev o vlakih, ki jih zagotovo niste vedeli

Vlaki so odlično prevozno sredstvo, ki ne služijo samo za potovanje iz točke A do točke B, temveč imajo velikokrat tudi čustven naboj, saj je vožnja z vlakom nekaj edinstvenega in posebnega.

A tokrat ne bomo govorili o potovanjih, temveč smo za vas poiskali nekaj najbolj zanimivih dejstev o vlakih z vseh koncev sveta, za katere zagotovo še niste slišali.

1. Če nekdo na Japonskem stori samomor s skokom na bližajoči se vlak, lahko železniška družba toži družino zaradi čiščenja, izgube dohodka in negativne publicitete, ki jo povzroči samomor.

2. Tudi druga zanimivost prihaja iz Japonske. Vlaki tam so tako natančni, da se za vsako zamudo, daljšo od 5 minut, opravi opravičilo in »potrdilo o zamudi« za potnike, ki so zamudili na delo. Kadar vlaki zamujajo za eno uro ali več, pa se lahko zaradi tega znajdejo celo v novicah.

3. Vlaki rude na Švedskem, ki potujejo navzdol do obale, proizvedejo petkratno količino električne energije, kot jo porabijo. S tem napajajo bližnja mesta in povratno potovanje za druge vlake.

4. Leta 1907 je mehiški železniški zavornik po imenu Jesus Garcia rešil celotno mesto Nacozari. S prevozom poškodovanega in gorečega vlaka, ki je vseboval dinamit, šest kilometrov stran od mesta, kjer je vlak eksplodiral in ga ubil.

5. Hogwarts Express vlak, ki ga lahko vidimo v filmih Harry Potterja, je dejansko vlak, ki vozi še danes. Linijo najdemo na Škotskem in se vije skozi krasno pokrajino, ki vključuje visokogorske doline, presunljiva jezera idr.

6. Londonska podzemna železnica ima lasten sistem za obnavljanje kinetične energije (KERS), kjer je pred postajo rahel klanec, ki ustavlja vlak. Nakopičena kinetična energija se nato spremeni v gravitacijsko potencialno energijo, ko vlak zapusti postajo po klancu navzdol.

7. V Moskvi so se potepuški psi naučili voziti iz predmestij v mesto. Ko dosežejo mesto, najdejo hrano in se nato z večernim vlakom vrnejo domov.

8. Ste vedeli, da lahko od Portugalske do Vietnama potujete v celoti z vlakom? Gre za najdaljše potovanje z vlakom na svetu, saj prepotujete kar 17.000 km.

9. Leta 1869 je kitajskim in irskim delavcem, ki so delali na Transkontinentalni železnici, v enem dnevu uspelo položiti kar 10 milj prog. To še danes velja za edinstven dosežek, ki ga do danes, kljub modernim strojem, ni ponovil še nihče.

10. Za konec pa se vračamo v Slovenijo, kjer imamo eno izmed najbolj edinstvenih popotovanj. Vsako leto se lahko nostalgiki peljejo z muzejskim vlakom naših dedkov in babic, ki vozi po slikoviti Bohinjski progi. Z njim obujamo spomine na stare čase, predvsem pa uživamo v slikoviti pokrajini, ki beži mimo vas.

VIR: Muzejski vlak krepko zažgal; 26. maj 2015
2019-03-01T08:04:12+01:00 28. 02. 2019|