Mobilne aplikacije in igrače

Ali lahko mobilne aplikacije nadomestijo tradicionalne igrače?

V poplavi mobilnih aplikacij se človek sprašuje, ali se sploh še znamo igrati? Igrati, kot smo se včasih igrali na ulici z enostavno palico in kamenčkom. Igrače, kot smo jih poznali, pri današnjih otrocih sploh nimajo več PRAVE vrednosti. Plišaste medvedke so zamenjali virtualni, z lego kockami se igramo preko aplikacije, puzzle pa sestavljamo virtualno.

Vendar na tej točki se je smiselno vprašati, ali je to resnično bolje? Ali lahko mobilne aplikacije v celoti zamenjajo tradicionalne igrače? Mi pravimo, da NE. In razlogov za to je več.

 Na virtualne »igrače« se je nemogoče navezati

Vsi imamo igračo iz otroštva, na katero smo se navezali še kot kobacajoči dojenčki. Igrača, ki nas spremlja že celo življenje in na katero imamo toliko lepih spominov. Sedaj pa se vprašajte, ali obstaja kakšna mobilna aplikacija na katero ste se navezali in z njo spite? Upamo si trditi, da taka aplikacija ne obstaja.

Aplikacije ne moreš obestiti na steno

Verjamemo, da ste v življenju sestavili vsaj ene puzzle. To vam je najbrž vzelo nekaj ur ali dni, odvisno od težavnosti puzzle. A ko ste jo dokončali, ste bili nase ponosni in mnogi izmed vas ste sliko okvirili in obesili na steno. Težko je verjeti, da boste okvirili pametni telefon in ga obesili na steno. Morda ste iz jeze samo kakšnega pribili, ker vam je izbrisal vse dosežene stopnje v aplikaciji…

Sodobne »igrače« ne povezujejo temveč odtujujejo

 

Če se spomnimo, so bile še v našem otroštvu igrače vse okoli nas. Omenili smo že, da smo iz navadne palice naredili puško, medtem ko je dvorišče postalo bojišče, kjer smo uprizarjali bitke in bili generali. Seveda, smo pri tem povabili vse prijatelje in se igrali od zgodnjij dopoldanskih do poznih večernih ur. Pri tem smo se poleg same igre učili o življenju, odnosih in krepili socialno interakcijo. Seveda, smo se pri tem tudi opekli, vendar smo iz tega dobili lekcijo, ki nam še danes koristi.

Če pa se ozremo na sodobne igrače, vidimo, da se z njimi ljudje samo odtujujemo. Vse poteka virtualno in med sabo se ne znam več pogovarjati. Čeprav so pametni telefoni povezali svet, smo v njem vedno bolj osamljeni.

Aplikacije zavirajo domišljijo in kreativnost

Ko smo se igrali z lego kockami, je bil največji izziv sestavljati brez načrta. Pri tem ni bilo omejitve pri obliki in velikosti. Domišljiji smo pustili prosto pot in nastale so res unikaten in edinstvene stvaritve. Poleg tega nas je to zaposlovalo ure in ure.

Medtem ko aplikacije hitro postanejo monotone in enolične. Vse se strne na ponavljajoč se gib oz. tapkanje po ekranu. Nič kaj kreativno in ustvarjalno kajne?

Torej, če sedaj potegnemo črto pod našim naslovnim vprašanjem. Čeprav gremo po poti digitalizacije, še vedno ne smemo dopustiti, da tradicionalne igrače izumrejo. Poleg čustvene vrednosti imajo veliko drugih kvalitet, ki nam pomagajo pri tem, da smo boljši ljudje in ne nazadnje, da smo med seboj bolj povezani.

2018-04-13T16:14:00+00:00 16. 03. 2018|